Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikimas

Rugpjūčio 17–18  dienomis Klaipėdoje ir Palangoje vyko neformalus Baltijos Ministrų Tarybos ministrų pirmininkų susitikimas. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė susitiko su Estijos premjeru Kristenu Michalu ir Latvijos Vyriausybės vadove Evika Silina.

LRV nuotrauka

Susitikime daug dėmesio skirta regiono saugumui: pažymėta būtinybė toliau stiprinti NATO atgrasymo ir gynybos laikyseną, ypač priešakinę gynybą rytiniame flange, aktyviai dirbant kartu su Vokietija, Kanada ir Jungtine Karalyste kaip priešakinių pajėgų grupių vadovėmis mūsų šalyse. Lietuvos premjerė pabrėžė, kad Baltijos šalys turėtų skatinti visas Europos Sąjungos valstybes didinti išlaidas gynybai, griežtinti sankcijas Rusijai ir jai talkinančioms šalims, nepailsti remti Ukrainos bei telkti palaikymą dėl Ukrainos ir Moldovos euroatlantinės integracijos spartinimo.

Susitikime taip pat aptartas bendradarbiavimas susisiekimo ir energetikos srityse, sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais, „Via Baltica“ ir „Rail Baltica“ projektų eiga, kritinės infrastruktūros apsaugos stiprinimas bei poreikis didinti karinio mobilumo biudžetą.

Baltijos šalių ministrai pirmininkai lankėsi pirmajame Lietuvoje ir Baltijos šalyse suskystintųjų gamtinių dujų terminale „Independence“, kur juos priėmė KN Energies ir Hoegh LNG Klaipėda vadovai Darius Šilenskis ir Mindaugas Petrauskas (LRV informacija).